Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfiturka malinowo-porzeczkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1/2 kg
czerwone porzeczki 1/2 kg
słodzik w płynie 2-3 łyżki
sok z limonki 2 łyżki
cukier 2-3 łyżki
żel-fix 2:1 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfiturka malinowo-porzeczkowa

Maliny i porzeczki przepłukać, osączyć, wrzucić do rondelka, dodać cukier, żel-fix, sok z limetki oraz słodzik w płynie.
Wszystko wymieszać, nakryć i pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.
Następnie postawić na niewielkim ogniu i ogrzewać do zawrzenia, a następnie gotować 4-5 minut, często mieszając.
Gorącą konfiturką napełnić średnie słoiczki (aż po brzeg), zakręcić wyparzonymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.02.2013 12:58
Spokojnie :) Tak, jak jest napisane na opakowaniach pektyny do dżemów (dżemix, żel-fix) - wystarczy zagotować dżem przez kilka chwil, zalać do pełna do słoiczków, zakręcić i odstawić dnem do góry! Ja dodatkowo nakrywam kocem - co wydłuża czas wysokiej temperatury dżemu. Nigdy żaden mi się jeszcze nie zepsuł, a robię je od 20 lat.
jordi 07.02.2013 01:22
Skoro nie pasteryzować,to jak długo może stać?Da radę przez zimę?Tak bez pasteryzacji?
Anna152 21.09.2012 07:45
pycha
Monika63 05.08.2012 09:10
też taką zrobiłam
Habibi 23.07.2012 11:21
A ja robiłam przedwczoraj :)
ben-ka 23.07.2012 09:26
takiej to ja nie mam:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak