Przepis i sposób przygotowania na: Sernik waniliowy z czekoladowym ciastem
Kroki postępowania
Mąkę wsypać do miski, dodać suchy budyń, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia - mieszać, aż powstanie mączka o jednolitym kolorze - na koniec przesiać, aby uniknąć wszelkich grudek.
Dodać margarynę, smalec i jajka - mieszać mikserem na "mokry piasek".
Następnie możliwie szybko zagnieść ciasto dlonią, aż wszystkie składniki się połączą.
Podzielić ciasto na większą i mniejszą część (2/3 + 1/3) - większą częścią wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, a pozostałe ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażarki.
W sporej misce połączyć serek waniliowy, żółtka, stopione i ostudzone masło, cukier, wanilię oraz mąkę pszenną i suchy budyń - wszystko zmiksować na jednolitą puszystą masę.
Następnie ubić na sztywno pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą serową.
Wylać gotową masę na blaszkę wyklejoną kruchym ciastem, wyrównać powierzchnię, a na wierzch zetrzeć pozostałe (schłodzone) ciasto.
Jeśli wierzch sernika zanadto się zrumieni w trakcie pieczenia, można całość nakryć dużym arkuszem alu-folii.
Upieczony sernik pozostawić w nagrzanym piekarniku, jednak otworzyć drzwiczki, aby wolno stygł.
Kroić po zupełnym ostygnięciu.