Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

migdały słodko - słone

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 szczypta
curry 1/2 łyżki
świezo zmielony pieprz 1/2 łyżki
brązowy cukier 60 g
migdały 500 g
goździki mielone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: migdały słodko - słone

Wszystkie przyprawy wymieszać z pieprzem i solą. Migdały sparzyć wrzącą wodą, wycisnąć ze skórek, osuszyć na papierowym ręczniku. Suche migdały prażyć na patelni bez tłuszczu, aż lekko zbrązowieją. Następnie posypać je miesznką przyprawową i mieszając , prażyć jeszcze 5 minut. W tym czasie cukier się skarmelizuje i migdały nabiorą złotej barwy. Migdały przesypać na natłuszczoną blachę, rozdzielić te, które się ze sobą posklejały, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Szczelnie zapakować do 2 słoików o pojemności 250 ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

moni0212
moni0212 18.08.2012 09:35
ciekawe
moni0212
moni0212 18.08.2012 09:35
ciekawe
sznycel 21.07.2012 11:53
chrupię
andżelika1 19.07.2012 14:39
przetwory owocowo - warzywne - ze słodkim przymrużeniem oka !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak