Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 400 g
marynata
oliwa 1 łyżka
Kolendra cała Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
pomarańcze 2 szt
rukola 2 pęczki
pomidory suszone Smak 50 g
orzeszki pini (prażone) 1 łyżka
sos
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat 1 szt
oliwa 4 łyzki
sok z cytryny 1 łyżka
krem balsamico 4 łyżki
sól
parmezan 3 łyżki
grejpfrut 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować nad miseczką. Do wydzielonego podczas filetowania soku dodać oliwę z oliwek i sos vinaigrette, całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso oraz sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Całość skropić sosem vinaigrette. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 31.08.2013 07:00
wspaniałe danie
ewelinapac 06.09.2012 08:58
fajny pomysł
Sylwia29 11.07.2012 14:05
Ciekawa ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak