Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smak dzieciństwa - ciasteczka orzeszki wypełnione kremem mleczno-kakaowym. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna forma w kształcie orzeszków. 

Składniki:

Krem

masło 200 gramów
cukier kryształ 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
kakao 4 łyżeczki
aromat rumowy do smaku
mleko w proszku 2 szklanki

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło 200 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 0,25 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem

Kroki postępowania

1

Mieszam mąkę z sodą i cukrem pudrem. Następnie dodaję zimne masło i żółtka, i zagniatam na gładkie ciasto. Schładzam w lodówce.

Krok 1 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
2
Ze schłodzonego ciasta przygotowuję kawałki ciasta wielkości otworów w foremce do pieczenia.
Krok 2 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
3
Wkładam przygotowane wcześniej kawałki ciasta do formy. Piekę połówki ciastek na złoty kolor (ok. 3-4 minuty). Upieczone wyjmuję z formy i odkładam do przestudzenia.
Krok 3 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
4
Odcinam za pomocą noża nadmiar ciasta z połówek orzeszków. Najlepiej to zrobić, gdy ciastka są jeszcze ciepłe.
Krok 4 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
5

KREM:

Rozpuszczam masło z cukrem, mlekiem, kakao i aromatem rumowym na niewielkim ogniu. Odstawiam do całkowitego przestudzenia.

Krok 5 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
6
Do masy kakaowej dodaję mleko w proszku i mieszam do całkowitego wymieszania się składników.
Krok 6 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
7
Za pomocą noża napełniam kremem połówki ciastek i składam po dwie na kształt orzeszka. Wstawiam do lodówki, by krem stwardniał.
Krok 7 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
8

Orzeszki przechowuję w lodówce. Jeśli zostanie mi kremu, to zwykle dodaję do niego obcięte resztki ciasta z orzeszków i przygotowuję z tej masy małe kuleczki, które obtaczam w wiórkach kokosowych i umieszczam w papilotkach.

Krok 8 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_mc 18.09.2013 11:02
Świetne orzeszki
oilliwka 27.02.2013 16:22
już pędzę kupić sobie taki sprzęt!
Katarzyna59 27.01.2013 20:54
super ciasteczka
Ewelina38 03.01.2013 11:01
takie pyszne ciasteczka a ja o nich prawie zapomniałam, koniecznie musimy z dzieciakami zrobić, będzie smacznie i zabawnie :)
Betka 21.10.2012 10:43
ależ ja je uwielbiammm;)
Janek 29.07.2012 10:25
pomysłowe;)
caralajna 23.07.2012 13:48
fajna ta forma :)
ziutula
ziutula 15.07.2012 18:08
smaczne te orzeszkowe ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak