Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak zagrodowy pieczony ze świeżymi ziołami i cytryną Konrada Birka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cały kurczak zagrodowy 1 sztuka
rozgniecione ząbki czosnku 2 ząbki
pęczek świeżego tymianku 1 pęczek
masło 50 g
cytryny pokrojone w cząstki 2 sztuki
olej rzepakowy 3 łyżki
starta skórka z cytryny 1 cytryna
sól 1 do smaku
oregano 1 pęczek
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 (wędzona)
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zagrodowy pieczony ze świeżymi ziołami i cytryną Konrada Birka

Konrad Birek poleca:

Kurczaka zagrodowego umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i delikatnie oddzielić skórę od mięsa na piersiach i udach. Powstałe w ten sposób „kieszenie” natrzeć solą i pieprzem, a następnie wypełnić masłem połączonym z czosnkiem i świeżymi ziołami.
Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, nafaszerować cząstkami cytryny i natrzeć olejem połączonym ze skórką cytrynową, wędzoną słodką papryką oraz solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5 godziny, aż skórka zacznie się rumienić. Należy pamiętać, aby co 15 minut polewać kurczaka powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Do tego samego naczynia żaroodpornego możemy włożyć kilka młodych ziemniaków i piec je razem z kurczakiem.
Aromatycznego kurczaka zagrodowego podawać bezpośrednio po upieczeniu z ziemniakami, ulubionymi sałatami i sosem powstałym w trakcie pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anna300
anna300 17.01.2014 21:31
kurczak smakowicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak