Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z kaszą kuskus
Pan w warzywniaku powiedział mi że w smaku jest słodsza, nic takiego nie zauważyłam. Jest równie pyszna jak zielona!
- 2 duże żółte cukinie
- 450g mięsa mielonego z indyka (chociaż w składzie jest wieprzowina i indyk)
- 1 cebulka
- 2 łyżki masła do duszenia farszu
- 6 łyżek kaszy kuskus Kupiec
- 1 szklanka wody
- 50g sera żółtego
- masło do posmarowania cukinii
- pomidor
- sól i pieprz
Pokrój drobno cebulkę i wrzuć na roztopione masło na patelni. Zesmaż cebulkę na złoto i dodaj mięso na patelnię. Mięso drewnianą szpatułką rozdrobnij i przykryj przykrywką, duś na małym ogniu. Przypraw do smaku.
Jak będziesz mieć pewność że mięso nie jest surowe, dodaj wodę, zagotuj. Zestaw z ognia, dodaj kaszę, wymieszaj porządnie i odstaw pod przykrywką.
Teraz zajmij się cukinią. Cukinie porządnie umyj, nie obieraj tylko obetnij końce. Przekrój je na pół wydrąż nasienie by zostało trochę warzywa przy skórze, czyli min 1cm. Skóra jest też jadalna i pięknie trzyma zapiekankę w całości, ponieważ cukinia ma dużo wody i naturalnie by nam się rozgotowała. Jak zostawisz skórę zyskasz formę i soczysty miąższ przy farszu mięsnym.
Skórę kabaczka wytrzyj na sucho, nasmaruj masłem i przypraw solą. Ułóż na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej jeden obok drugiego.
Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki i dodaj do gotowego farszu mieszając by składniki się połączyły. W tym momencie spróbuj czy farsz jest dobrze doprawiony wedle Twojego smaku.
Farsz nakładaj do gotowych łódek z cukinii lekko wygładzając łyżką. Na wierzch poukładaj plastry pomidora.
Piecz:
- w 150 stopniach 35 min.
- w 190 stopniach 20 min.
Piekłam w wersji pierwszej, bo bałam się że będzie za suche ze względu na kaszę, nie potrzebnie jest pełny posiłek w jednym daniu nie potrzeba nawet sosu do tego. Cukinia rozpływa się w ustach!
Było przepysznie, polecam!