Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy z rodzynkami, cynamonem i wanilią

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg
cynamon 1-2 łyżki
wanilia 2 laski
rodzynki 100 g
cytryna 1 duża
jabłko winne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy z rodzynkami, cynamonem i wanilią

Jabłka obrać, pokroić w cząstki i wyciąć gniazda nasienne - zasypać cukrem, dodać 1/2 szklanki wody i rozprażyć pod przykryciem.
Do jabłek dodać rodzynki i wanilię rozkrojoną na połowę - dusić, aż jabłka się zupełnie rozpadną i odparują.
Cytrynę wyszorować i sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (bez albedo!) i wycisnąć sok.
Do jabłek dodać sok i skórkę z cytryny oraz cynamon - wymieszać i dusić nadal do uzyskania ulubionej konsystencji.
Wyłowić kawałki wanilii, wydrążyć miąższ i dodać do jabłek - wymieszać.
Musem napełnić słoiczki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

HyterChef
HyterChef 19.11.2017 23:32
Ma ktoś może zdjęcie tego oto musu?? Bardzo bym chciał to zobaczyć, Dziekuję
artur7 24.08.2012 12:20
fajnr
Pietruszka 08.07.2012 12:09
super
eagle 28.06.2012 10:16
dobre
Habibi 19.06.2012 08:45
* Serdecznie zapraszam do korzystania z zamieszczonych przeze mnie przepisów :) Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak