Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ser biały

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko tłuste 2 litry
zsiadłe mleko 1 litr
śmietana 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ser biały

Mleko gotujemy. Następnie dodajemy zsiadłe mleko i śmietanę. Od tej pory gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy do czasu gdy na spodzie garnka wytrąci się serwatka a na wierzchu będzie serek. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Potem przelewamy na druszlak by odsączyć. Potem przekładamy w lniany woreczek i zawiązujemy. Tak powinien wisieć co najmniej dobę. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 29.07.2012 22:17
aż chce się kawałek ukroić:)
Andysz 06.06.2012 06:52
lubię taki;)
SmacznaPyza 03.06.2012 14:52
dzięki za wytłumaczenie
Betka 31.05.2012 20:31
Ja zawsze używam takiego wiejskiego mleka, można kupić od pań na bazarku, dobre jest też z krótkim terminem ważności, może być 3,2 procentowe ale nie UHT czy pasteryzowane.
SmacznaPyza 31.05.2012 19:42
mleko tłuste czyli jakie? bo takie tłuste sklepowe to chyba nie....
barbarella 31.05.2012 17:24
domowy ser najlepszy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak