Przepis i sposób przygotowania na: Zupa karkówkowa
1 średnia karkówka barania,
3 suszone grzyby,
2 marchewki,
1 mała pietruszka,
2 cebule,
1 szklanka fasoli,
2 ziemniaki,
1 jajko,
pół szklanki mąki,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1 łyżeczka suszonego koperku,
pół łyżeczki majeranku,
pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem zupy należy namoczyć fasolę. Baranią karkówkę zalewamy 2 litrami wody i dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy namoczoną fasolę i powoli gotujemy. Kiedy mięso będzie na wpół miękkie, dodajemy startą na grubej tarce włoszczyznę, drobno posiekaną cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i wszystko razem gotujemy. Z jajka i mąki zagnieść bardzo twarde ciasto, które następnie zetrzeć na tarce i wsypać do zupy pod koniec gotowania. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, skroić drobno i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i majerankiem.