Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową
Kaszę ugotować na sypko z osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Szparagi umyć, obrać, odciąć końce, pokroić w krążki, zostawić kilka do dekoracji. Cebulkę dymkę i paprykę czerwoną umyć, posiekać, wymieszać ze sobą. Wędlinę pokroić na długie paseczki.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju rzepakowego, wrzucić szparagi, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Gotowe krążki szparagów wymieszać z kaszą, nałożyć porcję do szerokiego kubeczka (do połowy), wyłożyć na talerz, górę posypać paryką i dymką, ułożyć wędlinę, całe szparagi, całość polać sosem paprykowo ziołowym. Po podaniu wszystkie składniki na talerzu wymieszać i ...smacznego! :)