Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijana śliwka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 sztuk
cukier 1,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżeczki
masło 1,5 kostki
mleko 3,5 szklanki
budyń waniliowy 1
cukier wanilinowy 1 opakowanie
czekolada gorzka 2 tabliczki
śliwki suszone 40 dag
wódka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pijana śliwka

3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru zagotować w garnku. Do gotującego się syropu włożyć śliwki i gotować na małym ogniu około 7 minut. Owoce mają być miękkie, ale należy uważać, aby się nie rozgotowały. Następnie śliwki odcedzić, ale płyn zostawić. Ostudzić owoce i wywar.
Do pojemnika ze szczelną pokrywką włożyć śliwki i zalać je alkoholem. Zostawić na 12 godzin.

Przygotować biszkopt. Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę razem z 3/4 szklanki cukru. Dodawać po jednym żółtku, następnie przesiać 3/4 szklanki mąki pszennej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej z proszkiem, dodać kakao i sok z cytryny i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki i upiec w piekarniku rozgrzanym do temp.170-180 stopni C. Czas pieczenia – 35-40 minut. Ostudzić.

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodać żółtka, budyń, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej i dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować tak jak budyń (należy uważać, bo się łatwo przypala). Gdy budyń ostygnie, połączyć go z masłem miksując na puszystą masę.

Do płynu pozostawionego po gotowaniu śliwek dodać odrobinę alkoholu, w którym nasiąkały owoce. Gdyby owoce wchłonęły cały alkohol, należy dodać odrobinę innego. Takim ponczem nasączyć zimny biszkopt.
Na nasączony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej rozłożyć nasączone alkoholem śliwki. Owoce powinny być rozłożone gęsto, jeden przy drugim. Ciasto wstawić do lodówki.

polewa: na parze lub w kąpieli wodnej rozpuścić pół kostki masła, 4 duże łyżki mleka i czekoladę. Kiedy składniki połączą się i utworzą jednolitą masę, polać nią śliwki. Schłodzić całość w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 16.11.2012 21:28
smaczne ciasto
kamyk 28.05.2012 13:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak