Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka (bez śmietany)

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 1 sztuk
ziemniaki młode 6 sztuk
wywar z kurczaka 2 litry
cebula biała 1 szt
boczek wędzony 50 gram
jabłko 1/2 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka (bez śmietany)

Ta wersja botwinki przypomina mi rodzinny dom, w takiej kompozycji pamiętam tą zupę.
Wiem że są pasjonaci śmietany, obiecuję że będą jeszcze 2 przepisy zup z botwinką, obydwie ze śmietaną jedna na ciepło druga na zimno.

- 2 buraki z botwinką
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 6 młodych ziemniaków (nie za duże)
- 2l wywaru
- 1 cebula
- 50g boczku wędzonego
- 1/2 winnego jabłka

Buraka pokrój w półplastry, botwinkę drobno wraz z liśćmi. Ziemniaki pokrój w kosteczkę. Marchewkę w cienkie plastry. Jabłko i seler zetrzyj na tarce. pietruszkę drobno pokrój.

Botwinkę z buraczkami, marchewką pietruszką selerem i ziemniakami zalej zimnym wywarem i gotuj 20min.
Cebulkę i boczek pokrój drobno, usmaż. Dodaj do zupy wraz z jabłkiem i gotuj kolejne 10 min.

Jest dużo krojenia, ale zupki na 2 dni wyszło:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.05.2015 14:31
dobra zupa :)
marzencia2007 06.04.2013 11:27
bez smietany jeszcze nie jadłam musi być super
magdalea 22.05.2012 12:10
pyszna
Cukiereczek13 22.05.2012 10:46
pycha :)
Katarzyna87 22.05.2012 10:06
Nie jestem zwolennikiem śmietany w zupach :)
Katarzyna87 22.05.2012 10:06
Nie jestem zwolennikiem śmietany w zupach :)
EWI 22.05.2012 08:23
mniam
Mati13 22.05.2012 08:06
piekny ma kolor - lubie taka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak