Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka (bez śmietany)
Wiem że są pasjonaci śmietany, obiecuję że będą jeszcze 2 przepisy zup z botwinką, obydwie ze śmietaną jedna na ciepło druga na zimno.
- 2 buraki z botwinką
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 6 młodych ziemniaków (nie za duże)
- 2l wywaru
- 1 cebula
- 50g boczku wędzonego
- 1/2 winnego jabłka
Buraka pokrój w półplastry, botwinkę drobno wraz z liśćmi. Ziemniaki pokrój w kosteczkę. Marchewkę w cienkie plastry. Jabłko i seler zetrzyj na tarce. pietruszkę drobno pokrój.
Botwinkę z buraczkami, marchewką pietruszką selerem i ziemniakami zalej zimnym wywarem i gotuj 20min.
Cebulkę i boczek pokrój drobno, usmaż. Dodaj do zupy wraz z jabłkiem i gotuj kolejne 10 min.
Jest dużo krojenia, ale zupki na 2 dni wyszło:)