Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy z malinami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy 1 szt
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z malinami

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry. Następnie dodawać żółtka i mąki zmieszane z proszkiem. Ciasto przelać na tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części.

Krem:
40 dag kremówki,
2 i 1/2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
1 op. śmietan-fiksu,
25 dag malin (mogą być mrożone),
15 dag konfitury malinowej.

Kremówkę ubić z cukrami, pod koniec ubijania dodać śmietan-fiks. Wymieszać z malinami (mrożone rozmrozić!).

Ponadto:
10 dużych bez,
20 dag kremówki,
1 op. śmietan-fiksu.

Spód ciasta posmarować połową konfitury, wyłożyć połowę kremu. Na krem pokruszyć dwie bezy. Przykryć 2 blatem ciasta, posmarować resztą konfitury oraz resztą kremu. Ponownie pokruszyć 2 bezy. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Kremówkę ubić ze śmietan-fiksem. Posmarować wierzch i boki ciasta. Całość obsypać pokruszonymi bezami i dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.11.2013 16:20
prezentuje się bardzo smacznie :
Iwusia 29.06.2013 22:17
wspaniale wygląda
ONY_za_kare 30.04.2013 12:45
ale ten tort musi być pyszny
Adamorek 26.07.2012 10:59
moje pyszności:)
Wiesława1 14.07.2012 17:04
hmmm pycha
cooleczka 27.05.2012 16:55
świetny
iziona 09.05.2012 14:48
Słodkie pyszności :)
Monika78 09.05.2012 09:52
slicznie i apetycznie sie prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak