Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z nutką kawową
5 jajek,
szkl. mąki,
3/4 szkl. cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka kawy.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na pół. Kawę sparzyć w szkl. wrzątku, przestudzić. Nasączyć oba biszkopty.
MASA:
2 banany,
duży jogurt bananowy,
2 łyżki żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Ostudzić, ubić z jogurtem. Gdy lekko stężeje wyłożyć na ciasto. Ułożyć banany pokrojone w plasterki. Przykryć 2 biszkoptem.
PIANKA:
Śnieżka,
200ml mleka,
galaretka.
Śnieżkę ubić z mlekiem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić, dodać do Śnieżki. Wyłożyć na wierzch ciasta. Przed podaniem posypać kawą.