Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pianą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 10 dag
mąka 1,5 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 szt
masa: cukier 1 szkl
żółtko jajek 5 szt
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
budyń śmietankowy 2 op
mleko 1/2 l
Piana;białka jaj 5 szt
cukier 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
rodzynki 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag
kisiel wiśniowy 1 op
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pianą

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy szybko ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy w blasze. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, aby zmiękły. Ser trzykrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki masy serowej, miksujemy kilka minut. Tak przygotowana masę serową wylewamy na ciasto i zapiekamy 30 minut w temp. 180*C. Kolejnym krokiem jest ubicie piany z białek. Do ubitej piany dodajemy cukier, kisiel oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wykładamy na podpieczony sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna56 18.04.2012 19:13
smaczności
cooleczka 17.04.2012 23:19
ale fajny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak