Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT MAKOWY

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szklanka
migdały z skórką 120 g
cukier 250 g
żółtko jajek 12
białko 6
cynamon 1/4 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
skórka z pomarańczy 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: TORT MAKOWY

Mak sparzamy kilka razy wrzątkiem, osączamy na sicie. Ucieramy na parze żółtka z cukrem, dodajemy mak i korzenie, nadal ucieramy. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka i zmielone migdały, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy godzinę. Tort można polukrować lukrem czekoladowym lub rumowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak