Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 duże
mięso mielone 1/2 opakowania
pieczarki 1/2 kg
przyprawy do smaku
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
pietruszka nać 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek

Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry. Ugotować (ja ugotowałam na parze, dzięki czemu nie rozpadały się). Cebulę siekamy i smażymy razem z mięsem cały czas mieszając, żeby mięso się rozpadło na drobne kawałki. Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawy. Ja dodałam sól, pieprz, majeranek i rozmaryn. Dno naczynia żaroodpornego polewamy tłuszczem (oliwą z oliwek) i posypujemy tartą bułką. Ziemniaki po ugotowaniu lekko przestudzić. Wyłożyć warstwę do naczynia. Przyprawiamy. Posypujemy mięsem i pieczarkami (pieczarki można wcześniej usmażyć razem z mięsem, ale ja dałam surowe). Na górę dodajemy ostatnią warstwę ziemniaków i ponownie posypać przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piec bez przykrycia aż ziemniaki się zarumienią. W międzyczasie robimy sos jogurtowy. Jogurt naturalny mieszamy z łyżką oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy i dodajemy natkę pietruszki. Można dodać do sosu paprykę ostrą w proszku. Podałam z miksem sałat (przyprawionych z octem balsamicznym).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa6274879 30.03.2012 10:25
uwielbiam takie zapiekanki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak