Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
otręby pszenne 4 łyżki
zakwas żytni 4 łyżki
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
oliwa 2 łyżki
<b>Sos:</b>
koncentrat pomidorowy 100 gram
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
sól do smaku
bakłażan 1 mały
cebula 1 sztuka
mozzarella light 1 kula
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

Kroki postępowania

1

Składniki podałam na 2 pizze o średnicy około 24 cm. Ja robiłam z połowy proporcji na jedną pizzę.


Do miski przesiałam mąkę, dodałam otręby, sól, przyprawę do pizzy, oliwę i zakwas. Dodając trochę ciepłej wody zagniotłam elastyczne ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około 2 godzinach rozwałkowałam na okrągły placek i przełożyłam na papier do pieczenia na blachę.

Krok 1 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie foto
2

Bakłażan pokroiłam w plasterki (cienkie 2-3mm). Posoliłam i odstawiłam na 10 min, aż puściły sok. Opłukałam i osuszyłam. Cebulę też pokroiłam w talarki. Na patelni podsmażyłam bakłażana i cebulę z odrobiną soli, potem dolałam wodę i chwilę poddusiłam. Odłożyłam na bok.

Krok 2 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie foto
3

Sos. Koncentrat rozmieszałam z octem, oliwą, solą i pokrojonym czosnkiem.

Krok 3 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie foto
4

Rozwałkowane ciasto chlebowe posmarowałam sosem pomidorowym, następnie ułożyłam bakłażana w plasterkach, cebulę i startą mozzarellę (używam light, bo zwykła puszcza za dużo tłuszczu podczas pieczenia). Całość posypałam obficie przyprawą do pizzy.

Krok 4 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie foto
5

Wstawiłam do piekarnika na środkową półkę i piekłam około 10 minut w temperaturze 180 stopni na dolnej i górnej grzałce jednocześnie.

Krok 5 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 11.09.2016 10:14
Super pizza warto zrobic
Stenka 01.10.2015 20:25
chętnie bym spróbowała
sylwia_sl 10.06.2015 12:01
Zjadło by się ze smakiem
ben-ka 15.05.2014 13:28
To pizza na bogato!:)
Krystyna32 30.10.2013 11:31
fajny pomysł
gosia1988 21.08.2013 11:45
z bakłażanem pizzy jeszcze nie robiłam - muszę wypróbować
Agnieszka-87-25 27.05.2013 07:50
to ciasto wygląda na bardzo chrupkie musi być dobre
Mati13 29.01.2013 08:57
robiłem kiedyś z cukinią, więc z bakłażanem pewnie też smaczna
pacpaw 12.12.2012 22:01
super, nie dość, że pełen, kompletny przepis na pizzę to jeszcze spód nie tylko na mące pszennej ale z dodatkami pełnoziarnistymi
RenataZ-et 06.10.2012 19:04
wykorzystam ten przepis!
Pietruszka 22.09.2012 18:17
bardzo lubię pizze, Twoja prezentuje się rewelacyjnie
cooleczka 22.09.2012 16:24
fajny pomysł
agnieszka214 10.09.2012 17:37
pychota fajna lubie takie
Ada-Gaba 30.08.2012 13:11
w takiej wersji nie jadłam
Iwusia 12.08.2012 23:17
super
pacpaw 05.08.2012 22:43
z bakłażanem jeszcze pizzy nie robiłem
kate.500 29.07.2012 13:23
pycha
owca441 08.06.2012 14:36
świetna
Ania67 17.04.2012 14:20
muszę wypróbowac
senninha 30.03.2012 11:39
ciekawe :)
elaa 28.03.2012 13:19
piękna
Robert10 27.03.2012 22:43
takiej nie jadłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak