Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa z soczewicą.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwonej soczewicy 20 dag
przecieru pomidorowego (99,5% ) 50 dag
duza pietruszka 1 szt
marchewki 3 szt
kawałek selera do smaku
liść pora 1 szt
ziela angielskiego 4-5 ziarenek
czarnego pieprzu 6 ziarenek
ziemniaków 4-5 szt
przyprawa do potraw 2 płaskie łyżki
wody 2,5 litra
natka pietruszki do smaku
skrzydełka kurczaka 5 szt
cebula 1 szt
oregano 1 szt
jogurt naturalny 3 bez cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z soczewicą.

Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub słupki. Zalać wodą, wrzucić liść laurowy, całą cebulkę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach i liść pora. Zagotować. Wrzucić opłukane skrzydełka, zagotować, zszumować. Wsypać Ziarenka smaku i gotować ok.25 minut. Wyjąć liść pora i cebulę. Dodać kilkakrotnie wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok.15 minut. Wlać przecier pomidorowy, rozkruszyć mini kosteczkę oregano i gotować ok.5 minut. Wyjąć skrzydełka. W szklance rozmieszać jogurt naturalny, stopniowo dolewać trochę zupy i mieszać. Tak zahartowany jogurt wlać do zupy mieszając i porządnie zagrzać, ale nie gotować. Zupę posypać natką pietruszki lub inną zieleninką. Zupa jest lekka, ale sycąca i smaczna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.02.2013 10:07
smaczna
ilka_86 31.01.2012 18:11
fajna zupka :)
maryśka 03.08.2011 12:39
świetna
mundek1011 31.08.2010 22:02
ciekawa zupka!
dasada1 17.08.2010 23:41
fajna zupa
noculos 17.08.2010 10:11
Musze wypróbowac
Przemek4 13.08.2010 13:39
mniam
SmacznaPyza 11.08.2010 20:57
też lubię zupki z soczewicą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak