Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z marmoladą - tanio i szybko

5.0
(753)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rogaliki z kruchego ciasta, wypełnione ulubioną konfiturą lub czekoladą to przepyszny dodatek do kawy, który smakuje wybornie. Koniecznie zobaczcie przepis na szybkie i proste w przygotowaniu rogaliki. 

Składniki:

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
cukier 3-4 łyżki
masło 250 gramów
śmietana 18 proc 250 mililitrów
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z marmoladą - tanio i szybko

Rogaliki można przygotować z kilku rodzajów ciasta: kruchego, drożdżowego i francuskiego. To kruche robi się na bazie mąki, masła, cukru i śmietany, które sprawiają, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Rogaliki można nadziać dowolnymi dodatkami, ale najlepiej sprawdzi się tutaj konfitura oraz kawałki czekolady. W opisie przepisu na kruche rogaliki, znajdziecie instrukcję, jak właściwie pokroić i nadać kształt rogalikom.

Kroki postępowania

1

Mąkę, śmietanę, masło oraz cukier zagniatamy, aby powstało ciasto.

Krok 1 - Kruche rogaliki z marmoladą - tanio i szybko foto
2

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny (im dłużej, tym lepiej). Ja często wkładam do zamrażalnika na 30 minut. 

Krok 2 - Kruche rogaliki z marmoladą - tanio i szybko foto
3

Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na cienki placek, wycinamy trójkąciki. Na środek kładziemy łyżeczką marmoladę.

Krok 3 - Kruche rogaliki z marmoladą - tanio i szybko foto
4

Zawijamy od szerszej strony do środka. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Krok 4 - Kruche rogaliki z marmoladą - tanio i szybko foto
5

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Krok 5 - Kruche rogaliki z marmoladą - tanio i szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Saba 13.03.2023 20:34
A jaka mąka ?
Doradca Smaku 20.03.2023 11:45
mąka pszenna lub orkiszowa będzie OK :)
Psotka 24.02.2023 21:02
Rogaliki są przeznaczone z przepisu wyszło 45 rogalików
Kamila 23.02.2023 11:27
Ile wychodzi rogalików z porcji ?
Ania 31.10.2022 00:00
Po 30min w piekarniku sa miekkie i niedopieczone. Co poszlo nie tak?
Doradca Smaku 31.10.2022 10:12
Ciężko stwierdzić nie znając szczegółów przygotowań... może wystarczy piec je trochę dłużej?
Elunia61
Elunia61 04.10.2017 14:57
Wygladaja pysznie. Koniecznie musze je zrobic. Dziekuje za przepis. :)
pycia9 01.02.2013 07:10
wspaniałe
Łukasz15 26.12.2012 00:36
Bardzo dobre
Seba 20.10.2012 12:26
bardzo smaczne
RenataZ-et 20.09.2012 17:41
Doskonale się prezentują
Wafelek2601 12.07.2012 08:45
Pyszne
ewasylwia 20.03.2012 13:06
Uwielbiam te małe kruche rogaliki
Cukiereczek13 20.03.2012 08:32
Wyglądają przepysznie :) ale bym ich zjadła teraz ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak