Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z ricottą i szpinakiem w pomidorach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty makaronu na lasagne 10-15 szt
szpinak świeży lub mrożony 250 gram
ser ricotta 250 gram
jajko 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
masło/na wierzch i do formy/ 2 łyzka
sos pomidorowy 300 gram
masło (do sosu) 50 gram
mąka pszenna do sosu 50 gram
mleko 2% 0,5 l
sól i pieprz do smaku
parmezan 80 gram
parmezan tarty

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z ricottą i szpinakiem w pomidorach

Kroki postępowania

1
Szpinak ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, dobrze odsączyć na sitku, po czym rozgnieść widelcem .Można go jeszcze delikatnie odparować na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i czosnku/wystudzić/.Płaty ciasta podgotować w wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Krok 1 - Cannelloni z ricottą i  szpinakiem w pomidorach foto
2
Do miseczki włożyć wszystkie składniki na farsz, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gotowe nadzienie nakładać na płaty ciasta i zrolować./do wyczerpania składników/
Krok 2 - Cannelloni z ricottą i  szpinakiem w pomidorach foto
3
W zależności od tego ile farszu nałożymy na płat ,tyle ruloników otrzymamy. Jeśli zostanie nam trochę ciasta można je wykorzystać do innych dań .
Krok 3 - Cannelloni z ricottą i  szpinakiem w pomidorach foto
4
W rondelku rozpuścić masło ,dodać mąkę , uzupełnić ciepłym mlekiem, doprawić do smaku/sól,pieprz,gałka muszkatołowa/ i mieszając gotować na wolnym ogniu do otrzymania gładkiego ,gęstego sosu beszamelowego.
Na dno wysmarowanej masłem foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego / wielkość w zależności od ilości cannelloni / nakładamy warstwę sosu beszamelowego ,a następnie układamy ruloniki ciasta.
Całość polewamy sosem pomidorowym i pozostałym beszamelem. Posypujemy wierzch startym parmezanem.
Krok 4 - Cannelloni z ricottą i  szpinakiem w pomidorach foto
5
Tak przygotowane cannelloni wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. Na ok. 30 min. Kiedy wierzch zapiekanki ładnie przyrumieni się, a całość mocno spęcznieje - cannelloni są gotowe.
Krok 5 - Cannelloni z ricottą i  szpinakiem w pomidorach foto
6
Upieczone cannelloni wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i podawać.
Można je przygotować dzień wcześniej,owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i zapiekać 30-40 min.przed spożyciem.Zapiekankę można również zamrozić/w mniejszych foremkach/ i upiec kiedy mamy na nie ochotę.
Krok 6 - Cannelloni z ricottą i  szpinakiem w pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak