Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z mięsa mielonego z warzywami i sosem winnym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone - mieszane 650 dag
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
majeranek 0,25 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 0,25 łyżeczki
gałka muszkatołowa 0.25 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
szynka gotowana 3 plastry
szpinak ugotowany 200 gram
wino białe wytrawne 1 szklanka
warzywa 200 (gotowane, mix)
oliwa 3 łyżki
parmezan 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z mięsa mielonego z warzywami i sosem winnym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami, dodać jajka,bułkę tartą i ser. Dobrze wyrobić masę.Mięso rozłożyć na folii spożywczej,przykryć także z góry i przy pomocy wałka utworzyć prostokąt o grubości kilku milimetrów.Zdjąć folię z wierzchu i rozłożyć na mięsie cieniutkie plastry wędliny,
Krok 1 - Rolada z mięsa mielonego z warzywami i sosem winnym foto
2
a następnie ugotowany,odsączony/przyprawiony solą i pieprzem/szpinak i ugotowane w słonej wodzie warzywa/marchew,papryka,fasolka,brokuł,kalafior /które należy pokroić w kostkę.
Krok 2 - Rolada z mięsa mielonego z warzywami i sosem winnym foto
3
Zwinąć roladę przy pomocy folii,która znajduje się na spodzie płata mięsnego,a następnie wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
Krok 3 - Rolada z mięsa mielonego z warzywami i sosem winnym foto
4
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą położyć roladę.Smażyć z obu stron do zarumienienia się mięsa,a następnie podlać szklanką wytrawnego wina.Odparować alkohol,przykryć patelnię i dusić mięso ok.20-30 min./zależy od grubości rolady /przewracając je kilka razy.W tym czasie mięso powinno się wystarczająco upiec,a z winna wytworzy się gęsty sosik.Jeśli w czasie pieczenia płyn zbyt szybko ubywa należy go uzupełnić bulionem lub wodą.Roladę można również upiec w piekarniku.
Krok 4 - Rolada z mięsa mielonego z warzywami i sosem winnym foto
5
Roladę z mięsa mielonego możemy podać z dodatkiem ziemniaczków pieczonych w piekarniku i dowolnej sałatki.Ja przygotowałam sałatkę z zielonej fasolki szparagowej i czosnku ooraz z dodatkiem czerwonej cebulki.Doskonałym dodatkiem do mięsa jest zielone i czerwone pesto.
Krok 5 - Rolada z mięsa mielonego z warzywami i sosem winnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 10.12.2012 22:09
Było pysznie i warto powtórzyć!
pacpaw 07.12.2012 22:29
pomysł wykorzystania mięsa mielonego do roladki i to na dodatek, gdy efekt końcowy tak wygląda jest rewelacyjny
dwa pokoje z kuchnią 05.03.2012 23:08
piękna sprawa!
Anna146 05.03.2012 06:59
apetycznie wygląda
Ewa6274879 04.03.2012 19:45
pyszna rolada :)
Dorota76 04.03.2012 19:36
REWELACJA
sylwia / sytofala 04.03.2012 19:21
wspaniale wygląda :)
ziutula
ziutula 04.03.2012 19:15
ale smacznie podana rolada....taka wiosenna..
Agnieszka_B 04.03.2012 19:03
Doskonały efekt końcowy:)
Monika78 04.03.2012 18:55
Swietnie ta rolada wyglada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak