Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto "ŁACIATE"

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6
cukier 8 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
ocet 1 łyżka
żółtko jajek 6
jaja 2
cukier
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
budyń śmietankowy
mleko 3/4 litra
galaretka cytrynowa
galaretka czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto "ŁACIATE"

CIASTO I (BEZA)
6 białek, i 2 szklanki cukru noraz makę ziemniaczaną i ocet wymieszać i odstawić.

CIASTO II
6 żółtek, 2 jaja, 6 łyżek cukru, mąkę pszenną, 2 łyżki kakao i proszek miksujemy

wykładamy naprzemiennie ciasto białe i czarne.pieczemy 40 minut w temperaturze 180stopni.upieczone ciasto przekroić na pół i przełożyć połówą kremu i położyć galaretkę czerwoną, gdy stężeje nałożyc drugą część kremu i położyć drugi blat ciasta.

KREM
budyń gotowac wg przepisu na 3/4 mleka. do gorącego wsypać żółtą galaretkę energicznie mieszając.

margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy porcjami masę budyniową z galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 15.03.2012 11:21
super
agnieszka214 29.02.2012 13:11
warto zjeść
caralajna 27.02.2012 22:23
skusiłabym się
edi 27.02.2012 20:20
Ciekawe:)
Mati13 27.02.2012 19:32
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak