Jajka sparzyć wrzącą wodą w celu pozbycia się drobnoustrojów chorobotwórczych, rozbić jajka i białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, która po odwróceniu naczynia nie wypłynie z naczynia. Pod koniec dodawać cukier kryształ oraz cukier waniliowy, do składników dodać żółtka, i w dalszym ciągu ubijać, dodać olejek migdałowy. Wymieszać ze sobą mąki tortową i ziemniaczaną, przesiać je, dodać do nich proszek do pieczenia i delikatnie wsypać do składników od tej pory nie ubijać składników, jedynie mieszać je drewnianą łyżką. Blaszkę prostokątną przygotować do pieczenia i na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto biszkoptowe do blaszki. Piec biszkopt w piekarniku w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40-45 minut. Gorącego ciasta biszkoptowego nie wyjmować z piekarnika, tylko go uchylić i w ten sposób ostudzić. Następnie wyjąć ciasto i przekroić biszkopt na dwie równe części. Spód biszkopta posmarować dżemem. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru oraz z śmietan-fiksem, miksować do uzyskania jednolitej, puszystej i gładkiej masy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę śmietankową i wyłożyć ją na posmarowany dżemem biszkopt, przykryć drugim biszkoptem(krem śmietankowy- gotowy). Śmietankę wyłożyć na wierzch i na boki, rozsmarować równomiernie, następnie nałożyć do szprycy śmietankę i dekorować według uznania. Wyłożyć dekoracje z masy cukrowej- kwiatki.