Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody waniliowo - bakaliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 500 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
żółtko jajek 6 sztuk
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody waniliowo - bakaliowe

Mleko gotujemy z jedną szklanką cukru i cukrem waniliowym cały czas mieszając by cukier się rozpuścił. Pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem aż cukier zniknie. Mleko ponownie lekko podgrzewamy , co jakiś czas mieszając. Ciepłe powoli dodawać do żółtek ubijając. Gotowe przelać do rondelka i ucierać na ogniu aż krem zgęstnieje. Śmietanę ubić i dodać do kremu razem z bakaliami i wymieszać. Gotowe włożyć na ok 30 min. do lodówki po czym zmiksować na najwyższych obrotach na puszystą piankę. Ponownie włożyć do lodówki tym razem do zamrażalnika. Gotowe wykładać za pomocą łyżki do lodów. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 13.09.2013 14:34
lubię takie z bakaliami
RenataZ-et 03.11.2012 08:11
pycha
IKrakowianka 04.03.2012 22:14
ale super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak