Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 450 g
ocet ryżowy 60 ml
cukier 2 łyżki czubate
sól 1 łyżeczka
łosoś filet 30 dag
awokado 1
ogórek 1
papryka żółta 1
nori 6-7 glonów
wasabi
sos sojowy
woda 600 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem

Kroki postępowania

1
Ryż płuczę kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zanurzam w wodzie i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz go płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą mineralną.
Krok 1 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
2
Stawiam na ogień i zagotowuję. Następnie ogień zmniejszam na taki, aby tylko podtrzymywał gotowanie. Garnek przykrywam pokrywką. Gotuję 15 minut. Po tym czasie ryż przekładam do miski.
Krok 2 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
3
Z octu, cukru i soli przygotowuję zaprawę. Składniki mieszam i podgrzewam w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia. Uważam aby nie zagotować. Zaprawę również studzę.
Krok 3 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
4
Tak przygotowaną zaprawą polewam ryż. Delikatnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wypił zaprawę.
Krok 4 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
5
Łososia filetuję.
Krok 5 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
6
Awokado rozkrajam po połowie i wyjmuje pestkę. Następnie obieram. Ogórka obieram, dopasowuję długość do szerokości nori (odcinając koniec) i kroję na 8 części. Pozbawiam gniazd nasiennych. Paprykę obieram i kroję w proste słupki.
Krok 6 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
7
Na rozpostartej macie kładę błyszcząca stroną do dołu nori tak, aby początek maty (od strony zawijającego) był na równi z początkiem nori. Ręce zwilżam i rozkładam ryż (uważamy by nie namoczyć nori). Warstwa ryżu z racji ilości składników powinna być cienka. Należy szczególnie uważnie nałożyć ryż na brzegach nori. Następnie przez środek nori na ryżu robię pasek wasabi.
Krok 7 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
8
W to miejsce nakładam przez całą długość paski łososia, ogórka, awokado oraz papryki (można delikatnie wcisnąć pierwszy składnik w ryż).
Krok 8 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
9
Nori jednokrotnie zawijam rozpoczynając od tego równego końca (można pomagać sobie palcami „pilnując” aby składniki nie wypadły). Gdy zrobię jeden obrót, a mata dotknie do powierzchni nori palcami bardzo mocno ściskam równomiernie roladkę upychając ściśle składniki – cały ryż powinien już znaleźć się w roladce, pozostaje jedynie ta 1/3 nori nieposmarowana ryżem. Formuję podłużny wałek lekko spłaszczony na bokach. Koniec maty (ten który dotknął po obrocie nori) podnoszę i dokańczam rolowanie.
Krok 9 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto
10
Tak przygotowane roladki kroję ostrym i lekko zwilżonym nożem na 6 kawałków. Cięcia muszą być szybkie i precyzyjne, aby nie zmieniły kształtu sushi. Gotowe sushi maczamy w sosie sojowym, a każdy nowy kęs przegryzamy imbirem – sushi jemy „na raz”, nie gryziemy po połowie. Smacznego.
Krok 10 - Sushi – futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.09.2013 10:39
dla mnie super
sunnymood 06.07.2012 09:22
mniam
Jolanta_P-S 24.02.2012 10:59
Uwielbiam, mam nawet produkty ale nie zrobiłam ich jeszcze.
MAR3STA 17.02.2012 17:55
poproszę jedna porcję;)
cooleczka 15.02.2012 17:51
wygląda kusząco :)
Sroczka 15.02.2012 12:36
smakowita potrawa
Beatris 15.02.2012 12:32
Z chęcią bym spróbowała.
BernadettaP 15.02.2012 07:29
uwielbiam sushi :)
Anna146 15.02.2012 07:03
smakowicie wygląda
agnieszka137 14.02.2012 23:47
mmm...chętnie wypróbuję;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak