Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone ze szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 5 szklanek
oliwa 1 łyżka
sól 2 łyżeczki
szpinak świeży 30 dkg
mozarella 170 g
sól 3 szczypty
pieczarki 30 dkg
masło 2 łyżki
śmietana proc 200 ml
sól do smaku 4 szczypty
czosnek 1 ząbek
oregano 3 szczypty
drożdże suche 1 łyżka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 3 szczypty
woda 2 (ciepła)
woda 1/2 (do pierogów)
oliwa 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone ze szpinakiem

W misce połączyć drożdże i cukier. Mieszaninę drożdży zalać ciepłą wodą (40 stopni), pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Do miski z drożdżami dodać 2 szklanki mąki, sól, oliwę i wymieszać drewnianą łyżką. Całość mieszać aż składniki się połączą potem można dodać pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję stałą wyrabiać je rękoma około 6 do 8 min. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulę. Umieścić w natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 40 min. aby podwoiło swoją objętość.
Szpinak bardzo dokładnie wypłukać, odciąć łodygi i podrzeć na małe kawałki. Ser mozarella zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać do szpinaku i doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać aby składniki się połączyły.
Pieczarki umyć i pokroić w drobne paseczki. Na rozgrzaną patelnię z masłem dodać pieczarki, smażyć i odparować z nadmiaru wody. Następnie dodać czosnek potem wlać śmietanę 18 %, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli jest potrzeba sos zaklepać zasmażką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, przykryć je i zostawić na 10 min. Kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła, na środek nałożyć dosyć duży kopiec farszu. Brzegi koła natrzeć wodą i sklejać przyduszając widelcem. Czynność powtórzyć z każdym pierogiem. Przed włożeniem do piekarnika pierogi należy nasmarować oliwą z oliwek i nakłuć je widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220-240 stopni Celsjusza przez 15 do 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.05.2013 11:11
moje smaki, pycha
kanu83 28.03.2013 20:01
Aż nabrałem ochoty patrząc na nie
barbara11561 12.01.2013 22:51
pysznie wyglądają:)
adelajda 24.08.2012 07:17
super !
IKrakowianka 14.07.2012 21:24
wyśmienite
fictor123 05.07.2012 06:01
rewelacja
cooleczka 01.07.2012 23:04
muszę w końcu zrobić :)
sunnymood 08.04.2012 13:35
wspaniałe:)
smakowita 31.03.2012 13:20
pyszne pierogi
wiola28a 28.02.2012 17:42
fajne
Ewa/kalapurtka 19.01.2012 17:13
pycha
caralajna 19.01.2012 11:29
pycha, chętnie zerknęłabym do środka tego pieroga :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak