Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi MAKI z pastą z tuńczyka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

algi 4 listki
ryż do sushi 1 szkl
ocet ryżowy
tuńczyk 1 puszka
majonez 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi MAKI z pastą z tuńczyka

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, a następnie mieszamy z majonezem.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). Na ryżu układamy wałeczek z pasty z tuńczyka. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 13.05.2012 09:37
mmmm spróbuję przy najbliższej okazji.
bartek8585 13.05.2012 09:37
mmmm spróbuję przy najbliższej okazji.
luki1984 18.03.2012 18:57
też bym spróbował
luki1984 18.03.2012 18:57
też bym spróbował
MAR3STA 20.01.2012 09:31
chętnie spróbuję
smakowita 14.01.2012 19:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak