Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki twarogowe z bananem

5.0
(113)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Placuszki twarogowe z dodatkiem bananów to pyszna przekąska na słodko, która łączy w sobie kremowy smak ciasta, delikatność twarogu i słodycz owoców. Jeśli szukacie przepisu na prostą i i szybką przekąską - sięgnijcie po przepis na placuszki z twarogu i banana.

Składniki:

banan 1 sztuka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka 60 g
twaróg 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki twarogowe z bananem

Przygotowanie placuszków twarogowych przypomina przepis na pancake. W tym przepisie ciekawym dodatkiem, który nadaje całości kremowej konsystencji jest oczywiście twaróg, który można wraz z bananem rozgnieść widelcem lub dla uzyskania gładszej masy, zmiksować blenderem. Dla uzyskania ciekawego aromatu, ciasto można wzbogacić o korzenny aromat i słodycz cynamonu. Ta przyprawa świetnie łączy się z bananem, tworząc ciekawy efekt smakowy. 

Sprawdźcie sami przepis na placuszki z twarogu i banana: 

Opcjonalnie można dodać
* ulubiony aromat
* cukier wg uznania; ja nie dodałam, według mnie dojrzały banan nadaje wystarczającej słodyczy
* mąkę białą można podmienić na pełnoziarnistą

1. Do miseczki wbić jajko, dodać twaróg i banana. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać proszek do pieczenia i mąkę - połączyć całość.

2. Wykładać niewielką ilość (niecałą łyżkę) ciasta na rozgrzaną patelnię i formować placuszki.

3. Smażyć na "suchym", dobrym teflonie lub patelni lekko wysmarowanej olejem.

Przewrócić na drugą stronę kiedy wierzch się lekko zetnie.
Wychodzi około 10 placuszków.


Placuszki twarogowe można wzbogacić nie tylko dodatkiem banana, ale również rodzynkami czy orzechami, które nadadzą ciekawej, chrupiącej tekstury. To danie stanowi pożywną propozycję śniadaniową, lunchową czy na kolację. Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na dania z dodatkiem twarogu w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 23.09.2023 18:01
Zamieniłam zwykłą mąkę na mix bezglutenowy 1:1 i wyszły fantastyczne. Użyłam mixa Bezgluten do gofrów i pankejków - dla mnie najdelikatniejszy.
Doradca Smaku 28.09.2023 06:08
Cieszę się bardzo! :) Również uwielbiam ten przepis, jest świetną bazą :)
Katarzyna/kate1980 08.05.2014 19:15
świetnie się prezentują
gosia561 05.05.2014 16:38
ciekawe placuszki
plocia 31.08.2013 23:12
Uwielbiam takie placuszki, u mnie nazywają się racuchy
Monika-twin 31.01.2013 22:28
muszą byc pyszne
zdeba 04.01.2013 10:34
Ciekawy pomysł na śniadanie :)
Kuchareczka2 11.10.2012 14:42
pyszne
Wafelek2601 09.10.2012 10:05
Świetny przepis
PaniMISIOWA 05.10.2012 21:13
muszą być pyszne!
gacopierz23 17.09.2012 17:59
spróbuje na dzisiejsza kolacje :)
tomek18 14.09.2012 16:22
muszę zrobić więc biore do siebie:)
Anna138 10.09.2012 19:53
super
Dorian 12.08.2012 16:23
super
Renata22 08.08.2012 10:07
kapitalne danie, oj to na pewno muszę zrobić! ;)
Renata22 03.08.2012 21:42
piękne zdjęcie tej apetycznej potrawy;)
Pietruszka 02.08.2012 13:45
smaczne
gosia1988 24.07.2012 18:35
super
Aneta41 07.07.2012 20:52
pyszne placuszki
Gosia20 26.06.2012 09:03
mmm pycha
safcia 09.06.2012 11:15
świetne
edi 04.06.2012 20:31
znakomite:)
sunnymood 03.06.2012 15:21
Pyszne:)
Grazyna0211 31.05.2012 14:57
bardzo apetyczne
irenka 24.05.2012 21:06
pycha
Agiatis 14.05.2012 22:20
ach te banany:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak