Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta pekińska faszerowana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 2 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
marchew 2 szt
pieczarki 70 g
piersi z kurczaka 200 g
kiełki soi 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sherry 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta pekińska faszerowana

Z kapusty oddzielić 16 średniej wielkości liści, wyciąć grube żyłki, wrzucić do wrzątku na pół minuty, by tylko zwiędły, odcedzić i ostudzić. Dymki z 15 cm. szczypiorkiem pokroić na średnie kawałki. Marchewkę w drobną kostkę. Kiełki umyć i odcedzić. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć cebulkę, dodać marchew, posiekane grzyby, kiełki i smażyć 2 minuty, mieszając. Pokrojone w kawałki mięso dorzucić do warzyw, przyprawić, dodać 1 łyżkę sosu sojowego i smażyć, mieszając 3-4 minuty. 2 liście kapusty ułożyć na krzyż, jeden na drugim. Położyć porcje farszu (bez sosu), liście zwinąć i obwiązać nitką. Rozgrzać pozostałą oliwę i obsmażyć dookoła każdą porcje kapusty. Wyjąć do naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego pieca.
Do sosu na patelni dolać sherry, sok z cytryny, miód i 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszać, podgrzać i polać porcje kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 11.09.2013 07:15
fajny przepis i brak mi fotki
gusia1000 08.05.2012 11:38
Zdrowo i tak ma być.
Marzena34 25.04.2012 19:16
no super
Justyna37 11.02.2012 16:04
ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak