Szpinak rozmrażać w garnku na małym ogniu, odlewając wodę. Posolić i popieprzyć, dodać masło i gałkę, wymieszać. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać mięso i mieszając smażyć parę minut. Dodajemy zawartość puszki pomidorów (z sosem) i posiekany czosnek. Gdy masa na patelni zgęstnieje dodajemy zioła, musztardę, pieprz, sól. Gotujemy makron i zostawiamy do ostygnięcia. Na drugiej patelni robimy sos: roztapiamy masło, dosypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i wino, cały czas mieszając, gotujemy ok. 5 minut. przyprawiamy solą i pieprzem. nagrzewamy piekarnik do 220 st.. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, wkładamy 1/2 makaronu, masę mięsną, 1/2 białego sosu, szpinak, resztę makaronu i resztę białego sosu. Na wierzch rozkładamy plastry ser i całość pieczemy około 40 minut.