Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe pierogi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
jaja 1 sztuki
woda 1 szklanka
ziemniaki 500 gram
ser biały 500 gram
cebula 2 sztuka
sól 1 szczypta
pipprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: domowe pierogi

Ziemniaki ugotować i ostudzić i. Na oleju zeszklić cebulę. Wymieszać z ziemniakami i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak