Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe choinki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 1
margaryna 1/4
miód 6 łyżki
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyzeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1
cukier 0.5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe choinki

Kroki postępowania

1
Na stolnicy wysypujemy mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika oraz cukier, a następnie dodajemy miód oraz jajko - zagnitamy jednolite ciasto.
Krok 1 - Piernikowe choinki foto
2
Ciasto po zagnieceniu wkładamy na 20 minut do zamrażalnika, a następnie dość cienko wałkujemy (na pół centymetra). Następnie wykrwamy z niego gwiazdki różnej wielkości (6 różnych wielkości x4) oraz za pomocą zakrętki od butelki wykrawamy małe krążki (ok 24 sztuk) z pozostałego ciasta robimy 4 podstawy pod choinki.
Krok 2 - Piernikowe choinki foto
3
Wszystkie części składowe choinek pieczemy przez 10 minut w temp 180*, po wyjęciu z piekarnika są one jeszcze miękkie, ale szybko robią się sztywne i twarde dlatego nie przejmuj się jeśli będą miękkie podczas wykładania. W garnuszku robimy karmel z samego cukru a następnie łączymy nim poszczególne częsci (największa gwiazdka, kółeczko, następna gwiazdka, kóleczko itd), na koniec mocujemy choinke na podstawie.
Krok 3 - Piernikowe choinki foto
4
Tak przygotowane choinki zdobimy białym lukrem cytrynowym lub rozpuszczaną białą czekoladą, na koniec posypujemy choinki kolorowymi posypkami,.
Krok 4 - Piernikowe choinki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 11.08.2012 13:51
pomysłowe
ewasylwia 18.12.2011 11:55
fajnie wyfląda
Misiabe 18.12.2011 00:18
ale fajna choineczka!
stokrotka 17.12.2011 21:21
piękna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak