Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne ciasteczka z bakaliami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 200 g
mąka 1,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kandyzowana skórka z cytryny 2 łyżki
płatki migdałowe 0,5 szklanki
rodzynki 3 łyżki
ananas kandyzowany 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasteczka z bakaliami

Miękkie masło połączyć (za pomocą miksera) z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać płatki migdałowe, rodzynki, ananasy kandyzowane,kandyzowaną skórkę z cytrynowy i szczyptę soli wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto, ma być miękkie i tłuste. Uformować kulki delikatnie spłaszczyć. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.175 stopni, przez 15-20minut Po upieczeniu ciastka mają konsystencję kruchą, dopiero później sztywnieją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

melonik 07.07.2012 06:33
super
melonik 07.07.2012 06:33
super
Agnieszka_B 17.12.2011 14:04
Muszą być pyszne:)
treonina 17.12.2011 10:33
piękne! muszę wypróbować!
ben-ka 17.12.2011 10:26
bardzo apetycznie wyglądają:)
gosia47-47 17.12.2011 09:58
na pewno smaczne
fasola 17.12.2011 09:22
super ciasteczka nie tylko na świeta
iziona 17.12.2011 09:15
Już zjadła trzy :) , ale jeszcze sobie je zrobię i to jeszcze dzisiaj bo przepis łatwiutki i szybciutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak