Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka miodowo- migdałowe Bienenstich

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1szt
mąka 500g
sól 0,5łyżeczki
drożdże opakowanie
masło miękkie 100g
masło do formy
cukier 60g
mleko 0,5l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka miodowo- migdałowe Bienenstich

Na wierzch ciasta i nadzienie: 200g masła, 200g miodu, 1l mleka, 300g płatków migdałowych, 2 torebki budyniu waniliowego, 3łyżki śmietany, 40g cukru pudru.
Cytrynę otrzeć ze skórki. Zmieszać w misce mąkę, sól, skórkę, drożdże i łyżkę cukru. Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Wszystko wyrobić mikserem. Ciasto przykryć i odstawić na 30min. Nagrzać piekarnik do 200st. Nasmarować blachę masłem. Przygotować polewę. Zagotować w rondelku, mieszając 100g masła, cały miód, płatki migdałowe i śmietanę. Odstawić. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Po nakłuwać widelcem i odstawić na 15min. Posmarować polewą i piec 30min. Rozmieszać budyń w proszku z 4łyżkami mleka, zagotować resztę mleka, dodać rozrobiony budyń i gotować mieszając 2min. Ochłodzić. Resztę masła ubić z cukrem pudrem, dodawać po łyżeczce tej masy do budyniu i mieszać. Pokroić ciasto na 24kawałki. Przekrawać je poziomo i nakładać do środka po 2 łyżki kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelusia111 06.02.2012 16:00
Ty kobieto potrafisz tylko obrażać. Idź lepiej zbierać grzyby, ale nie muchomory bo po nich ci całkiem odbija.
SmacznaPyza 07.01.2012 18:19
wybacz, iziona, ale zdjęcie powinno zachęcać a nie zniechęcać tak jak to
iziona 18.12.2011 18:23
Zdjęcia może fatalne, ale przepis fajny
SmacznaPyza 18.12.2011 16:28
sorki za szczerość, ale zdjęcia fatalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak