Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z malinami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 30 dkg
mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
maliny świeże 60 dkg
sól do smaku
cukier 3 łyżki
śmietana kwaśna 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z malinami

Umyte maliny (30dkg) wymieszać z 2 łyżkami cukru, rozgnieść widelcem. Resztę malin zmiksować z łyżką cukru i śmietaną. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajo, mąki, oraz odrobinę soli. Zagnieść ciasto. Z niego uformować wałki, pokroić na plastry. Z plasterków uformować placuszki, na środku położyć trochę malin rozgniecionym z cukrem. Zlepić, formują kule. Gotowe knedle gotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem polać śmietanowo-malinowym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak