Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto ucierane na jogurcie greckim

5.0
(112)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 200 gramów
jogurt grecki 400 mililitrów
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
owoce dowolne

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto ucierane na jogurcie greckim

Żółtka ucieram z połową podanej ilości cukru na puszystą masę. Ucierając dodaję po kawałku miękkie masło oraz po łyżce jogurtu greckiego.

Białka ubijam na sztywno z pozostałą częścią cukru.

Do masy żółtkowej dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszam mikserem na wolnych obrotach, a następnie dodaję pianę z białek i już łyżką wyrabiam ciasto.

Ciasto przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Układam dowolne owoce, które lekko wbijam w ciasto. Piekę 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Upieczone posypuję glukozą w proszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak