Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe równe papryki 5 szt
kasza jaglana 1 szkl
suszone pomidory 1 łyżka
mięso łopatka 300 g
posiekana kolorowa papryka duża garść
czosnek 4 ząbki
cebula 1/2 szt
oregano
majeranek
sól
pieprz
jajko 2 szt
tłuszcz do smażenia
Na sos:
posiekana papryka 2 łyzki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
śmietana 200 ml
mąka 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą jaglaną

pół szkl wody
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól
pieprz



Kaszę ugotować w dwu szklankach wody z dodatkiem soli i z suszonymi pomidorami. Pozostawić pod przykryciem.
Paprykę oczyścić i wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając kapelusiki do przykrycia. Mięso pokroić drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso do smażenia, dodać paprykę drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony na plasterki oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć ok 10 min.
Kaszę wyłożyć do miski, dodać podsmażone mięso, przyprawy do smaku i jajka. Dobrze wymieszać.
Nadziewać paprykę i przykryć kapelusikami. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym lub brytwance, podlać na dno troszkę oleju, paprykę również skropić oliwą, podlać wodą. Brytwankę okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 - 50 min.. w temp 200 st.

Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.

Paprykę podawać z sosem. Przyozdobić natką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 26.03.2013 13:08
smaczniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak