Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne placki ziemniaczane tzw. plince

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane tzw. plince. Plince to placki ziemniaczane, które możesz podać ze śmietaną, szczypiorkiem, rybą wędzoną. Nazwa "plince" pochodzi z Kaszub. 

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
mąka 100 gramów
jaja 2 sztuki
olej do smażenia 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,3 łyżeczki

Porada

Użyj ziemniaków zawierających dużo skrobi. Jak sprawdzić, czy ziemniak zawiera dużo skrobi? Przekrój go na pół o potrzyj połówki o siebie. jeśli się sklejają i trudno je oderwać, to znaczy, że masz ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi.

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne placki ziemniaczane tzw. plince

Zobacz nieskomplikowany przepis na plince, czyli placki ziemniaczane. Robimy je z masy ziemniaczanej, jajek i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Do tych placków ziemniaczanych możemy podać różne dodatki: śmietanę, twarożek z cebulką, szczypiorek, sos pieczarkowy czy sos czosnkowy.

1. Ziemniaki umyć, obrać, ponownie opłukać. Następnie zetrzeć je na tarce na najmniejszych oczkach.

2. Do startych ziemniaków wbić 2 jaja, dodać mąkę, sól, pieprz i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.

3. Olej rozgrzać na patelni i nakładać prędzej przygotowaną masę łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Gotowe. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 07.10.2012 08:15
uwielbiam
aga130982 07.10.2012 08:15
uwielbiam
adamekpa 24.09.2012 14:32
uwielbiam
maciek7 30.05.2012 19:03
pyszne
agogo2 16.01.2012 19:39
smaczne
agogo2 16.01.2012 19:39
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak