Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z konfiturą i jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 10 dag
mleko 200 ml
drożdże 2 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt
masło 5 dag
konfitura 25 dag
jabłka 3 szt
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z konfiturą i jabłkami

Do miseczki wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, wymieszać, wlać ciepłe mleko, dodać mąkę, cukier waniliowy, sól, jajko, roztopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej brytfanny, posmarować konfiturami i wyłożyć drobno posiekane jabłka, oprószyć cynamonem, odłożyć do wyrośnięcia. Następnie ciasto włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 27.12.2012 12:16
Fajne ciacho.
Iwusia 13.03.2012 22:39
wygląda kusząco
Seba 29.11.2011 21:53
smaczny deserek
Iwona51
Iwona51 29.11.2011 09:24
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak