Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w ostrym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1/2 kg
smalec 3 łyżki
cebula 2 szt
ogórek kiszony 3 szt
sok z cytryny 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
chrzan tarty 1 łyżeczka
bazylia 1/2 łyżeczki
tymianek 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w ostrym sosie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na smalcu z obu stron na złoty kolor, przełożyć do rondla. Do tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać sok z cytryny, bazylię, tymianek, wlać szklankę wody i zagotować. Sos połączyć z mięsem i dusić pod przykryciem około pół godziny. Pod koniec dodać musztardę, chrzan i paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, przyprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 27.01.2013 21:55
Bitki są jednym z moich ulubionych dań. W połączeniu z sosem smakują wspaniale.
Ada-Gaba 29.01.2012 08:26
pyszne
Seba 10.12.2011 11:52
uwielbiam ostre potrawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak