Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Mocca.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kakao 1-2 łyżki
sernika na zimno Delecty +0,6 l mleka 1 opk
kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki
suchego groszku ptysiowego 10 dag
czekolada gorzka 1 tabliczka
masła 5 dag
platkow migdałowych 8 dag
cappuccino 10 płaskich łyżeczek
cukier 0,5 szkl
jajko 4 szt
mąka pszenna 0,75 szkl
cukier 0,5 szkl
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Mocca.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypywać cukier. Gdy wsypiemy cały cukier znów stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Na koniec partiami wsypywać po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyłożyć na dużą (25*40) blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut. Biszkopt ciemny robimy identycznie, na koniec dodajemy tylko kakao. Obydwa blaty biszkoptowe studzimy. Zagotować szklankę mleka i gorącym (ale nie wrzącym), zalać kawę rozpuszczalną i cappuccino. Dobrze wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko także schłodzić. Zimne płyny (łącznie 0,6 l ) zmiksować z sernikiem na zimno Delecty przez 3-4 minuty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na spód blachy wyłożyć jasne ciasto, rozsmarować pół sernika, powciskać groszek ptysiowy, z odstępem co 5 cm. Przykryć resztą masy serowej i przykryć ciastem ciemnym. Lekko docisnąć, aby warstwy skleiły się z sernikiem i wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem na małym ogniu. Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni teflonowej i posypać ciasto. Schłodzić. Najlepiej przygotować dzień lub 2 dni wcześniej. Biszkopt będzie wilgotniejszy i ciasto smaczniejsze

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 09.01.2017 16:58
Pięknie wygląda, takiego przepisu szukałam na ciacho, na pewno upiekę :)
Klausia 28.08.2016 21:12
Podoba mi się bardzo.
Malgorzata549 28.12.2015 07:49
kuszący pomysł
pestka 16.11.2015 15:16
lubię takie do kawy
gacopierz23 15.11.2015 11:10
kawa, przepyszne ciacho, trzask kominka miła osoba obok i co więcej trzeba :)
Izabela28 11.05.2015 13:46
idealne ciasto na różnego rodzaju imprezy:)
Habibi 07.04.2015 19:56
lubię takie "składaki" :)
ami 03.04.2015 08:24
Świetne ciacho!
iziona 02.12.2011 08:10
Co ja tu będę dużo mówić bo już inni powiedzieli wszystko, ciasto super.
barbara11561 07.11.2011 15:54
pysznie wygląda
maciek7 27.09.2011 21:20
rewelacja
czekoladka_m 12.08.2011 17:49
Oj jak kusi:)
Anna146 06.08.2011 13:00
apetycznie wygląda
Justyna223 24.06.2011 23:43
pyszne być musi
Anna169Hosz 22.10.2010 20:48
Ale pyszności!
katarzynka455 16.10.2010 19:25
świetne ciasto
Sarenka 22.09.2010 15:30
Wiesz Ewo, ze wygladu tego ciasta nigdy chyba nie zpomne, potrafie go odtworzayc z zamknietymi oczami. Pamietam jak kiedys, zadalas pytanie, co jest w srodku, a ja myslalam, ze to mirabelki..Pyszne, apetyczne i ladniuchne :P
caroline1983 12.08.2010 22:06
Apetycznie wyglada
SmacznaPyza 09.08.2010 10:36
świetny efekt z tym groszkiem ptysiowym!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak