Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z bitą śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka- ciasto drożdżowe 50 dag
mleko- ciasto drożdżowe 100 ml
masło- ciasto drożdżowe 2 łyżki
cukier- ciasto drożdżowe 6 łyżek
sól- ciasto drożdżowe 1 szczypta
śmietana słodka 1 litr
masło- ciasto maślane 1 kostka
mąka- ciasto maślane 4 łyżki
oliwa
ciasto drożdżowe: 4-5 dag
drożdże 4-5 dag
dżem malinowy 10 dag
białko 1 sztuka
jaja 2 na caisto drożdżowe

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z bitą śmietaną

Drożdże należy rozprowadzić z mlekiem i mąką, dodać szczyptę soli i wymieszać z miękkim masłem, cukrem i jajkami. Zagnieść ciasto drożdżowe. Odstawić je na 30 minut. Z masła i mąki zagnieść ciasto maślane. Uformować blok o długości 20 cm. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt 40x 50 cm. Ciasto maślane owinąć drożdżowym, rozwałkować. Zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm i kroić w paski. Z folii aluminiowej formować rurki, smarować je oliwą, nawijać paski ciasta. Smarować je białkiem i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10- 15 minut. Rurki należy ostudzić. Słodką śmietanę ubić. Do rurek nakładać odrobinę dżemu i bitą śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.09.2013 20:17
wyglądają idealnie
Wafelek2601 28.08.2013 19:23
Też takie robię, są super
caralajna 06.08.2012 09:03
zjadłabym taką rurkę, fajny przepis
Wacław 22.06.2011 09:05
ojejku,ale to apetyczne !
plocia 04.02.2011 23:00
ojjj tak takie rureczki lubię
marzencia2007 04.02.2011 16:47
super przepis, uwielbiam rurki :)
Iwusia 11.07.2010 13:00
Fajny przepis muszę wypróbować, bo uwielbiam rurki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak