Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem chcrzanowo-gruszkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszka 0,5
korzeń chrzanu 0,5
śmietana kremówka 100 ml
sok z cytryny 3 łyżki
skórka z połowy cytryny
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krem chcrzanowo-gruszkowy

Piekarnik nastawić na 200°C i wstawić do niego połówkę gruszki na ok. 10-15 minut. Upieczoną gruszkę ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Cytrynę umyć, sparzyć a następnie otrzeć skórkę, pamiętając by zetrzeć tylko żółtą skórkę bo to w niej kryje się aromat.

Chrzan obrać umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Śmietankę wlać do rondelka, podgrzać, wrzucić do niej chrzan i zagotować. Chrzan ze śmietanką gotujemy na wolnym ogniu przez
ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Do tak przygotowanego chrzanu dodać gruszkę, sok cytrynowy i zmiksować wszystko razem blenderem. Doprawić solą, pieprzem oraz skórką cytrynową.

Dla tej ilości mięsa wystarczy połowa przyrządzonego kremu, ale spokojnie można przechowywać go przez kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 28.10.2011 14:28
pyszne
cooleczka 28.10.2011 14:27
pyszne
cooleczka 28.10.2011 14:27
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak