Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 3 kg
mąka 4 szklanki
jaja 4 sztuki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka

Kroki postępowania

1
ziemniaki obieramy. nastawiamy wodę wraz solą i gotujemy je. Gdy sa już miękkie odcedzamy je i jeszcze na 1-2 minuty trzymamy na ogniu by odparowała woda z nich. Następnie ziemniaki przekręcamy przez maszynkę i wykladamy na stolnicy. oczwysicie ziemniaki musza byc zimne.
Krok 1 - kopytka foto
2
Dodajemy mąkę , jajka.
Krok 2 - kopytka foto
3
wszystkie skladniki dokladnie ze sobą mieszamy, by uzyskac jednolita konsystencję.
Krok 3 - kopytka foto
4
nastawiamy wode w garnku,. ciasto dzielimy na kilka czesci i każda z nich formujemy wałeczki o średnicy około 1.5 cm, turlając je oburącz i często podsypując mąką. ostatni wałeczek kroimy skosnie na kopytka.
Krok 4 - kopytka foto
5
ostatni wałeczek kroimy skosnie na kopytka. tak postepujemy z każdym tzw. wałeczkiem.
Krok 5 - kopytka foto
6
do wrzacej wody i osolonej wrzucamy partiami kopytka. zwiększamy płomień i mieszamy kopytka drewnianą łyżką, w ten sposób,że prowadzimy ją przy ściance garnka. Jak tylko woda znowu zawrze, przerywamy mieszanie i zmniejszamy gaz. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną. Kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyki.
Krok 6 - kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 02.03.2013 20:18
tani obiad, a pyszny
kate.500 15.06.2012 00:08
pycha
Anio?eczek 29.04.2012 21:49
ulubione przez rodzinkę!
Lidia6 12.01.2012 17:16
bardzo lubię kopytka
Ewelina38 15.12.2011 17:14
uwielbiam, dawno ich nie robiłam i nabrałam takiego smaka, że chyba w sobotę zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak