Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki z pomidorami i oliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 1,25 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
oliwa 2 łyżeczki
drożdże 2 dag
woda 1 szklanka
przecier pomidorowy
strąk papryki
podgrzybki 1-2 szt
żółty ser ostry 10 dag
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki z pomidorami i oliwkami

Przygotować rozczyn - drożdże pokruszyć, posypać solą i troszkę wsypać mąki, dolać troszkę ciepłej wody. Odstawić na bok w ciepłe miejcie, aby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, wlać rozkłócone drożdże, wlać oliwę i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić aby wyrosło. Ciasto rozwałkować cienko uformować podpłomyk w wybranym kształcie. Ciasto należy posmarować, przecierem pomidorowym, ułożyć na wierzchu pokrojone plastry pomidora, na to oliwki pokrojone w krążki, cebulę pokrojoną w plastry i paprykę pokrojoną w słupki. Posypać wszystko żółtym serem startym na tarce. Piec w piekarniku około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 12.12.2011 09:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak