Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta razowa - spód

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka graham 150g
jajko 1
sól szczypta
masło 100g
otręby pszenne 1/2 szklanki
cukier brązowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta razowa - spód

Mąkę mieszamy z otrębami i solą (jeżeli chcemy słodki spód dodajemy cukier a jeżeli chodzi nam o wytrawna tartę pomijamy ten skłądnik), dodajemy schłodzone posiekane masło, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Natłuszczoną formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 21.01.2014 08:06
ciekawy smak
Goya 07.10.2011 13:29
super
Karolcia12 06.10.2011 14:35
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak