Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK LOTARYŃSKI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 10 dag
masło 5 dag
sól 1/4 łyżeczki
boczek wędzony 10 dag
cebula
masła do smażenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
śmietana 18 proc 200 ml
natka pietruszki 1/2 pęczka
soli do smaku
ser żółty 10dag (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK LOTARYŃSKI

Z mąki,masła,soli i 3 łyżek wody zagnieść ciasto owinąć w folię i wstawić na 2 godz. do lodówki.Ciasto cienko rozwałkować wyłożyć do natłuszczonej formy,ponakłówać widelcem i piec 10 min. w 220 stopniach.Cebulę drobno posiekać boczek pokroić w kostkę zrumienić na maśle.Jaja ubić wymieszać ze śmietaną,natką przyprawić do smaku .Placek posypać serem wyłożyć boczek z cebulką zalać masą jajeczną.Piec 25 min. w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 10.02.2012 17:22
taka niby pizza
maryśka 17.10.2011 11:52
świetny
Beatris 25.09.2011 10:35
Ja również mam chęć wypróbować ten przepis.
owocówka 25.09.2011 06:55
ciekawy
pioge7 25.09.2011 06:46
mniam
Ewa6274879 24.09.2011 22:47
Fajny przepis - dodam jeszcze pieczarki i spróbuję na pewno!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak