Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza z papryką i pomidorami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 2 szt
pomidory 4 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
przecier pomidorowy 1 łyżka
miód 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz
mąka 1 szklanka
drożdże 1 dkg
oliwa 1 łyżka
sól szczypta
tymianek 2 (listki)
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: pizza z papryką i pomidorami

Do mąki dodajemy sól rozkruszone drożdże i kilka łyżek letniej wody wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 min.Następnie dodajemy oliwę jeszcze raz zagniatamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.Na dwóch łyżkach oliwy szklimy pokrojoną na plasterki cebulę dodajemy pokrojoną w paski paprykę i po kilku minutach sparzone obrane ze skórki pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.Dusimy razem bez przykrycia przez kilka minut,odstawiamy doprawiamy do smaku przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem.Ciasto wałkujemy układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze na nim układamy farsz i gdzieniegdzie przecier pomidorowy wymieszany z miodem oraz szczyptą papryki.Całość posypujemy ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 20 min w 220 stopniach.Przed końcem pieczenia na moment wysuwamy blachę posypujemy żółtym serem i jeszcze n chwilę wstawiamy do piekarnika aby ser się rozpuścił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 09.10.2012 10:54
to dobre :)
Krystyna32 16.10.2011 11:59
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak